petak, 25. ožujka 2016.

Vrten-dupen, makedonska tradicionalna pita.

Ovo je traducionalna makedonska pita stara preko 100godina. Napisala sam
njeno originalno ime sto u prevodu znaci uvijena pita sa rupom u sredini. Pita
je fantasticna, lako se napravi i to samo rukama, bez pomagala, bez
oklagije… najmeksa pita koju sam dosada napravila. Uostalom vidite sami o
kakvoj sa piti radi…
Autor: VerceIlioska
Jednostavno
Sastojci
oko 1 kg brasno

400ml tople vode
1 kocka svezeg kvasca
3kasicice soli
2kasicice secera
80ml ulja
2 belanca
1 jaje
150ml ulja za sipanje u tavi
300gr sira
2 zumanca+1kasika mleka za
premazivanje
susam za posipanje
80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja
Priprema
1. Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za
mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml
tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati. Zatim
dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko
30min. da nadoge.
2. Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo
veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici.
3. Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da
dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu.
4. U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja. Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu
rupu u sredini tepsije, kao na slici.
5. Okolo stavimo izmrvljeni sir, kao na slici.
6. Vrpcu od testa uvijemo oko sira u krug.
7. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir.
8. od drugog dela testa zarolamo drugu vrpcu i nju uvijemo oko izmrvljenog sira, skupivsi
ga, u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir a oko njega uvijemo narednu vrpcu od
testa, kao na slici.
www.coolinarika.com
Vrten-dupen, makedonska tradicionalna
pita.
9. Ovo ponavljamo dok ne potrosimo celo testo i vrtena pita bude gotova. Za ovu kolicinu
testa koristite povecu tavu, br. 40-42,
10.Gotovu pitu ostavimo da malo nadoge pa je premazemo umucenim zumancima sa malo
mleka /1 kasika/. Pitu odozgo pospemo susamom.
11.Na ovako pripremljenu pitu rasporedimo po malo margarina odozgo /oko 100gr./
12.Pitu pecemo na 200stepeni oko 40min. dok ne zarumeni.
13.Presek pite meke kao dusa!
Posluživanje
Ako napravite ovu pitu iznenadicete se koliko je divna, meka, preukusna. Posluzite je
pavlakom, jogurtom, ajvarom… ili nekom namazom koji volite. Prijatno:)

Nema komentara:

Objavi komentar